plateauKUNST 2021

Zet het eerste weekend van september in uw agenda, want op zaterdag 4 en zondag 5 september vindt de 15de editie van plateauKUNST plaats.

Dit zijn de 51 kunstenaars die hun werk presenteren op plateauKUNST 2021:

Gasthuis 20 (Wolfshuis)

Joop Vugs
Juan Heurter
Milous Heunks
Maarten van den Berg
Bram Tackenberg
Kees Barten
Leida Wieland
Chequita Nahar
Leon Riekwell
Diana Ramaekers

Gasthuis 75 (Wolfshuis)

Hans Keuls
Stan Klamer
Rob Driessen
in wei Angeles Nieto

Gasthuis 14 (blauwe huis)

Monique Hoffman
Femke Habets
Merlin Kater
Nowah Kater

Boomgaard Franse Steeg

Jonathan Wanders
P.A.M. Crombach

Café

Gasthuis 55 park

Leo Vroegindeweij
Clemens Maassen
Michel van Henten

’t Rooth 24

Leon Riekwell
Maarten van den Berg

’t Rooth 6

Claudia Volders
Nathalie Brans

Klein Welsden 23

Michaela Drescher
Henk Speth
Paul Drissen

T een gratis “taxi” rijdt naar deze locatie op verzoek, dus buiten de pendelbus om.


Gasthuis 79
(Wolfshuis)

In de wei Jeroen Meijs
Van Tienhovenmolen
Kinderproject met Juan Heurter
en Milous Heunks

Sibberkerkstraat 58

Hans Bekkers
Loe In De Braekt
Elly Pingen
Ger Pirson
Theo van Keulen
Roos Roberts
Joey Roberts
Bernadette Huijbers

“Band play it Heart”

Dorpsstraat 78 Sibberhuis

Natascha Waeyen
Erik Croux
Jacqueline Machado de Souza
Ton Slits
Paul Drissen
Bert Loerakker
Lydia Schouten
Raph de Haas

Follyproject Architectuurstudenten
Zuyd Hogeschoolin gesprek met

Daniël de Jong en Matthieu Bruls

Café

Romantisch weitje
(tegenover Roger Pinckers)

Mattanja Coehoorn

Lindenstraat 21, Terblijt

Ans Repkes
Hans Lemmen
Sanne Vaassen

T een gratis “taxi” rijdt naar deze locatie op verzoek, dus buiten de pendelbus om.

Er is een catalogus gemaakt met informatie over alle deelnemende kunstenaars, deze is gratis verkrijgbaar op plateauKUNST 2021.
Bekijk de catalogus online (ISSUU).

Volg ons ook op de sociale media:

Facebook
Op facebook kun je ons en anderen ook laten weten dat je Plateaukunst 2021 bezoekt:
zaterdag 4 september
zondag 5 september

www.instagram.com/plateaukunst/

Een gratis pendelbus rijdt langs alle locaties en blijft rondrijden, zodat iedere bezoeker alle locaties kan bezoeken, zonder lange wachttijden.

 

Wanda’s 15de plateau-galerie:  feest van ontdekking en herkenning

“KUNST IN EEN WARM BUBBELBAD”

Na een onvrijwillige stop in het rampjaar 2020 is Wanda Reiffs vijftiende editie van haar plateaukunst-galerie weer een feest van herkenning en ontdekkingen, vertrouwd en verrassend. Vooral ook is het “kunst in een warm bad van welkom” zo typeerde fan Philip Slangen het fenomeen Plateaukunst ooit, én, zo wil ik daaraan toevoegen,  in een bubbelbad vol liefde en passie

Plateaukunst is voor veel mensen de eerste serieuze kennismaking met beeldende kunsten. Maar omdat dat ‘serieuze’ is ingebed in een sfeer van hartelijkheid, gastvrijheid, ongedwongen ontmoetingen en een feestelijke, ontspannen Bourgondische sfeer gaat niemand met een bedrukt gevoel naar huis. Integendeel, wie eens kwam, komt weer, jaar na jaar. En vindt langzaam een eigen weg in die wondere wereld van de kunst.

Al toen Wanda Reiff in de jaren zeventig (van de vorige eeuw, moet ik erbij zeggen, dan klinkt het nóg langer geleden) in Aalbeek een galerie begon, bleek ze meteen een voorkeur te hebben voor het presenteren van de kunst van jonge kunstenaars, heel vaak gecombineerd met de werken van gevorderde collega’s, met naam en faam. Ook na Aalbeek, in de galerie aan de Rechtstraat in Maastricht, hield ze die formule vol. Beroemde Nederlandse, Duitse en Franse kunstenaars werden er, soms tot hun verbazing maar meestal met veel plezier, gekoppeld aan jonge Limburgse collega’s.

Tientallen Limburgse kunstenaars en andere afgestudeerden van de Maastrichtse academies, hadden bij Galerie Wanda Reiff hun debuut-tentoonstelling. En groeiden daarna door naar landelijke en internationale podia, galeries, musea, beurzen.

ONGEDWONGEN

Plateaukunst, nu een vaste norm en waarde in de kunst in Limburg,  begon klein, als een soort ‘house-warming-party’ toen Wanda in het Wolfshuis trok. Daarna was er een kunstroute over het Plateau van Margraten. Met presentaties in ateliers en woningen van kunstenaars en in de schuur van Wanda’s huis. De ongedwongen en gemoedelijke sfeer van toen  is nog altijd het charmantste kenmerk van Plateaukunst.

Kunstenaars, jong en oud, werken in de voorbereiding van Plateaukunst en tijdens het weekend van de openstelling met respect voor elkaar samen aan de opbouw en presentatie van hun werk. In de schuur van Wanda’s Wolfshuis, in oude stallen van het monumentale Sibberhuis en al die andere prachtige plekken waar Wanda welkom is met haar kunstenaars. Er worden locaties uitgezocht waar kunstenaars speciaal werk voor maken, men helpt elkaar met vervoer en het sjouwen en ophangen.

BORRELEND

Het Plateau is een evenement geworden waar menigeen naar uitkijkt. “Een borrelend feest. Als je dat hebt meegemaakt kun je er weer een tijdje tegen,” zegt Wanda die zelf ná de happening vooral een tijdje bekaf neerzijgt, maar ook alweer aan het denken is over de volgende editie.

Het landschap van het plateau wordt soms, niet nadrukkelijk betrokken bij de opzet van het kunstfestijn. Vooral de weilanden bij de Tienhoven Molen, de tuin in Terblijt en de boomgaard achter Wanda’s Gasthuis 20.  Maar nu is er ook een romantisch weitje bij de rotonde in Sibbe, de tuin van het Blauwe Huis Gasthuis 14 en het park achter Gasthuis 55. En in het gras van de boomgaard aan de Franse steeg, vanuit Gasthuis richting Bemelen, maakt de Duitse kunstenaar Ralf Witthaus een tekening met een maaimachine. Een perspectivische illusie. Neem je drone mee voor het perfecte plaatje.

LUCHTIG MUSEUM

Laat ik, voor deze jubileumeditie, twee van de 55 deelnemende kunstenaars wat nader toelichten: Joop Vugs, schilder, die al vanaf de eerste jaren van Plateau regelmatig meedoet. En Natascha Waeyen, zeker de laatste jaren present met haar tekeningen en volumes van volièredraad.

Natascha Waeyen, Midden-Limburgse nu in Maastricht wonend, maakt vooral werken van verzinkt volièregaas 13×13 mm. In het draadgebouw dat zij nu laat zien in het Sibberhuis, zijn zo’n honderd kleine vakjes verwerkt waarin tientallen uitneembare draadkubusjes van 13x13x13 cm staan, met op elke zijde gesoldeerde (getekende) voorstellingen. Zo is dit luchtige gebouw dus een soort museum voor de kubusjes, maar wel een museum waarin alles mag veranderen. Iedereen kan een kubusje ‘adopteren’ en thuis neerzetten of ophangen. Het zal steeds een andere aanblik bieden, door het licht en de schaduw, de overlapping van de lijntjes,  door het te kantelen en draaien. Het gaashuis zelf zit ook vol details, figuurtjes, gordijntjes.

Natascha vindt interactie tussen de toeschouwer en kunstenaar/kunstwerk van belang. Door een kubusje te adopteren raakt het werk verspreid in alle windrichtingen én Natascha wordt uitgedaagd steeds nieuwe kubusjes te maken.

Gaas geeft Natscha de mogelijkheid om volumina, vormen en lijnenspel te gebruiken, met een heel eigen aard. Voor groter werk, zoals de piramide op de rotonde Vlasstraat-Noorderbaan in Heythuysen gebruikte ze 254 stalen pijpen die worden verlicht middels een software-gestuurd programma.

INNERLIJK DRANG

Ook schilder Joop Vugs (Weert 1957, nu Bingelrade) is vaste gast bij Wanda’s Plateaukunst. Hij exposeerde al vaker in haar galerie in Maastricht. Joop  herinnert zich hoe zij daar zijn schilderijen-installatie, gemaakt in samenwerking met Ab Verheggen, combineerde met twee internationale grootheden, de onlangs overleden Christian Boltanksi en de ‘Neue Wilde’ Jiří Georg Dokoupil. En vooral de vriendschappelijke ontmoeting met die twee.

Joop doet graag mee in Wolfshuis, vooral ook uit respect voor Wanda die steeds maar weer zich vol overgave inzet voor de promotie van kunst. “De bezoekersaantallen, de intensiteit en de onverwachte leuke ontmoetingen tellen ook mee.

Joop, die met gezondheidsproblemen kampt, probeert iedere dag toch als ’t even kan aan het werk te gaan. “Het is die innerlijke drang om je creativiteit te uiten, bezig te zijn tot er iets ontstaat wat je nooit had kunnen bedenken, maar wat bezieling en betekenis heeft.” Hoe moeilijk en belastend het nu ook is, hij kan het niet laten, die drang dwingt.

Dat gevoel zal Wanda Reiff vast en zeker herkennen.

Sjef Kusters

Kunstspeurtocht voor jong en oud bij de Van Tienhovenmolen. Ga hier naar de informatie over het MOLENSPEL.

MOLEN 1
het frontenpark boekje

Deze begeleidende publicatie is gratis verkrijgbaar tijdens plateauKUNST.