deelnemende kunstenaars plateauKUNST 2022

Op zaterdag 27 en zondag 28 augustus 2022 vond de 16e editie van plateauKunst plaats.

Zet het laatste weekend van augustus 2023 alvast in uw agenda, want op zaterdag 26 en zondag 27 augustus 2023 vindt de 17e editie van plateauKunst plaats.

 

Op deze pagina kunt u alles over plateauKunst 2022 nog eens nalezen, zoals een dankwoord van Wanda, achtergrondinformatie en wat er zoal in de media verscheen. Scroll naar beneden en geniet na!

Er is een catalogus gemaakt met informatie over alle deelnemende kunstenaars, deze is gratis verkrijgbaar op plateauKunst 2022.
Bekijk de catalogus online (ISSUU).

Wilt u op de hoogte blijven? Volg ons dan op Facebook en Instagram!

Elk jaar trekt plateauKUNST meer bezoekers.

Kom op de fiets, te voet of met het Openbaar Vervoer naar plateauKUNST. Voor de deur van locatie 1 (Gasthuis 20) stoppen de bussen uit Valkenburg en uit Maastricht, uitstappen bij bushalte Reutjesstraat. Natuurlijk is dat niet voor iedereen mogelijk, U kunt de locaties ook bezoeken vanaf de centrale parkeerplaatsen en met onze gratis pendelbus en gratis pendeltaxi, raadpleeg de plattegrond hiervoor.

! Vriendelijk doch nadrukkelijk, verzoeken wij u om niet te parkeren voor woonhuizen, inritten en in de berm van de weg. De politie controleert bovendien op ongeoorloofd parkeren.

De keuze van de kunstenaars

Op een aantal locaties is de keuze dit jaar mede tot stand gekomen in samenwerking met een selectiecommissie. Annemie van Laethem, Rick Vercauteren en Ton Slits hebben samen met Wanda Reiff een prachtig gezelschap samengesteld.

1 Gasthuis 20 – Wolfhuis

Marta Volkova en Slava Shevelenko
Ton Boelhouwer
Gladys Zeevaarders en Sophie Johns
Quinn Zeljak
Pleun Moons
Ton Oostveen

 

OV bushalte Reutjesstraat

T Taxi startpunt naar locaties 6, 14 en 15

P centrale parkeerplaats

 

2 Gasthuis 75 – Wolfshuis
R Theetuin

Susan Reijnders
Frans Budé, soundscape: Paul Devens

 

3 ’t Rooth 6

Ton Slits
Famke Storms

 

4 ’t Rooth 9

Claudia Volders
Darcy Neven

 

5 ’t Rooth 24

Klaus Dauven

 

6 Klein Welsden 23

Michaela Drecher
Henk Speth
Nieke Lemmens
Olivier Postmes

T Taxi

 

7 Gasthuis 55 – park

Krijn de Koning

 

P centrale parkeerplaats
R Café ’t Plateau

 

8 Boomgaard Franse Steeg

Natascha Waeyen
Jose Fijnaut

9 Gasthuis 14 – blauwe huis

Rob Moonen
Jules Coumans
Ienke Kastelein*

*wandeling “Vingertopreflecties” zie informatie verderop

 

10 Gasthuis 79 (van Tienhovenmolen)

Suzanne Bernhardt

P centrale parkeerplaats

11 Sibberkerkstraat 58 – Sibbe

Hans Bekkers
Loe In de Braekt
Bernadette Huibers
Elly Pingen
Ger Pirson
Joey Roberts
Roos Roberts

 

12 Dorpsstraat 78 Sibberhuis – Sibbe

Karin van Dam
Paul van Dijk
Markus Baldegger
Ben Leenen
Ray Moonen
Mathieu Knippenbergh
Dorine van der Ploeg

R Sibberhuis koffie en vlaai

 

13 Weitje (tegenover Roger Pinckers) – Sibbe

Joep Hinssen

R ’t Bieëmerhöfke

 

14 Lindenstraat 21 Terblijt

Nuria Maria
Yvonne Mostard
Titia Eggen

T Taxi

 

15 Lindenstraat 9 Terblijt

Juul Sadee
Ri-Jeanne Cuppens
Jan C.M.Peeters

T Taxi

 

Tip Kom te voet of op de fiets!

Foto-impressie van het vrijwiliggersetentje en het dankwoord van Wanda Reiff.

Wanda opende het bedank-etentje met een dankwoord, zoals het spontaan in haar opkwam:

“Er is gewoon geen beginnen aan om jullie te bedanken. Zonder jullie geen plateaukunst. Zonder Natascha geen dagelijkse interessante meldingen op de sociale media en dan Nellie die haar hand niet omdraait voor honderd of voor veertig man te koken. Jos, niet alleen voor alle drukwerk maar ook de borden, vlaggen en al het andere dat opgezocht of gedaan moest worden. Iedereen die de tuin of ruimtes of parkeergelegenheid ter beschikking stelden. Alle hulp bij opbouw, inrichting, elektra, ik kijk naar Jo, Ad, Fred,  het slepen van tafels en stoelen, Lukas, Marion.

Dank ook de selectiecommissie (Ton, Annemie en Rick), het stichtingsbestuur (Peter, Marcella en Roos), zonder hen geen subsidies,  de chauffeurs, invalchauffeur John en de gastvrouwen en gastheren en natuurlijk Ton Slits die als een vliegende keep overal werd ingezet.

Ongelooflijk!

De volgende plateauKunst wordt zo mogelijk nog vlekkelozer, want Marion komt ons nog meer helpen om alles vlot te laten verlopen.

Waarschijnlijk schiet me morgen te binnen wie ik vergeten ben, maar weet dat ik iedereen die op welke manier dan ook een steentje heeft bijgedragen wil danken!* Dank, dank allemaal en op naar het laatste weekend van augustus 2023. Zet maar in je agenda zaterdag 26 & zondag 27 augustus.”

Opmerking van de redactie:
“Alle vrijwilligers zijn als familie en daarom hebben we het bij de voornamen gelaten. Iedereen ging overigens naar huis met een bedankje in de vorm van een heerlijke thee van Chantal. Namens iedereen danken we samen Wanda, zonder haar initiatief om dit al voor de zestiende keer te organiseren zou er zéker geen plateauKunst zijn!”

*Iedere keer is plateauKunst alleen mogelijk dankzij de inzet van de bewoners van Wolfshuis, Gasthuis, ’t Rooth, Sibbe en Terblijt:
De gastheren en gastvrouwen, de vrijwilligers, de subsidiegevers, Bart Houben, Ruud Engelbert, de molenaars, Artware.pbk, de selectiecommissie, het stichtingsbestuur, de ontwerper voor de vormgeving en productie van het drukwerk en de kunstenaars natuurlijk.

Foto’s:  Ad van Erk

Fotoreportage van de realisatie van het graffiti kunstwerk van Klaus Dauven.
Fotograaf: Martin Hogeboom
In de media:

Klik op de afbeelding om de zomereditie van ‘Van Harte’ te openen en het artikel te lezen.

Limburger

Aankondiging van plateauKunst in de digitale Limburger en in de gedrukte krant van Limburger kunt u openen via deze link: www.limburger.nl/
Voor de mensen met een abonnement op de digitale (app van de) Limburger
De foto bij het artikel is gemaakt door fotograaf Johannes Timmermans tijdens plateauKunst 2021.

Rode draad bij tal van kunstenaars.

Actuele thema’s, zoals klimaatverandering, laten veel kunstenaars niet onberoerd. De één ondervond de gevolgen aan den lijve, anderen gebruiken het als thema in hun werk en voor weer anderen staat het werk in het teken van bezinning. Ga tijdens plateauKunst op zoek naar de vele manieren om uitdrukking te geven aan de roerige tijd waarin we leven.

Een greep uit de kustenaars die hier op de één of andere manier mee bezig zijn: Pleun Moons, Darcy Neven, Ienke Kastelein, Rob Moonen, Ton Oostveen, Suzanne Bernhardt, Suzan Reijnders, Joep Hinssen, Claudia Volders, Titia Eggen.

Ton Oostveen liet speciaal voor zijn project “Energietransitie” voor plateauKunst 2022 een filmpje maken in opmars naar zijn presentatie komend weekend. Hij gaat vliegende objecten/vliegers monteren en vervolgens met de wind laten opstijgen. De wind zal veel bepalen, het wordt spannend!

Toelichting bij het filmpje: Ton Oostveen – Luchtkunst
 
Het klimaat en de zichtbare en voelbare veranderingen houden ons allemaal bezig. Ton Oostveen heeft hier als vormgever/kunstenaar een eigen uiting aan willen geven. Hij maakt vliegende objecten in vele vormen. Onder de titel “energietransitie” heeft hij zes vliegers ob gemaakt die naast elkaar in de lucht een soort rebus vormen. Fossiele brandstof is taboe. Een metershoge thermometer hangt daarom op z’n kop. Andere energie, H2, zonnepanelen, en windturbines zijn nodig om de temperatuur beheersbaar te houden. Tijdens Plateaukunst zullen de objecten in de lucht te zien zijn op de locatie Gasthuis 20. In deze korte film wordt het ontwikkelingsproces van dit project getoond.
Ienke Kastelein – “Vingertopreflecties”

Op locatie 9, gasthuis 14 (blauwe huis) kun je deelnemen aan de wandeling met Ienke Kastelein van 60 minuten. “Vingertopreflecties” Een slentering door de tuinkamers van Han Njio Aanvang beide dagen om 12 uur, 14 uur en 16 uur. Mis deze wandelbeleving niet! Maximaal 12 deelnemers, wie het eerst komt, wie het eerst maalt oftewel meewandelt.