kunstsymposium OOGSTEN

Vrouwen uit de kunst bevragen het glazen plafond en oogsten met Pasen

10-17 april 2017 | Gasthuis 20 | Wolfshuis Bemelen

Van maandag 10 t/m paasmaandag 17 april 2017 vond het Kunstsymposium Oogsten plaats op binnen- en buitenlocaties bij Wanda Reiff – Contemporary Art  op het Plateau van Margraten. Een initiatief van Wanda Reiff (galeriehoudster) en Natascha Waeyen (beeldend kunstenaar).

Dertien vrouwelijke Euregionale kunstenaars, in de leeftijd van 26 tot 89 jaar die letterlijk en figuurlijk uit de kunst zijn, werkten en leefden 8 dagen samen in de vorm van een artist-in-residence. Allen ondernemende kunstenaars die midden in de maatschappij staan en zowel nationaal als internationaal hun sporen hebben verdiend en bovenal nog steeds verdienen. Zij discussieerden over het nog steeds bestaande ‘glazen plafond’ en gingen op zoek naar de plek die zij willen en kunnen innemen in de (kunst)wereld. De variatie in generaties van de deelneemsters aan het symposium liet zien wat de ontwikkeling in de kunstsector door de jaren heen teweeg heeft gebracht en zorgt voor nog meer diversiteit en visies in de kunst door de combinatie van ervaring en jong enthousiasme.

Tijdens het Kunstsymposium deden 4 BA studenten (University College Maastricht, Peers-project) en 4 ReMA studenten (Universiteit Maastricht, CAST Joint Research Project) onder leiding van Prof. Dr. Aagje Swinnen onderzoek naar de manier waarop vrouwelijke kunstenaars manoeuvreren in het huidige artistieke veld. Daarbij ging de aandacht in het bijzonder uit naar vragen omtrent gender en leeftijd.

Voorafgaand aan het symposium maakten kinderen uit groep 7 en 8 van Basisschool Sint Jozef uit Oost-Maarland filmportretten van een aantal van deze inspirerende vrouwen. Middelbare scholieren uit de regio Maastricht en het Heuvelland konden meedoen aan een Vlog-project dat tijdens de symposiumweek werd gehouden. De resultaten worden gebroadcast via YouTube en andere social media.

Het symposium was de hele week toegankelijk voor publiek. Het was een unieke gelegenheid om het creatieve proces van de kunstenaars nauwgezet te volgen, met hen in gesprek te gaan, samen te eten en te drinken en deel te nemen aan het programma tijdens het Symposium Oogsten. Er vonden onder meer rondleidingen, lezingen en discussies plaats onder leiding van mensen uit de culturele en wetenschappelijke sector.

Videoverslagen

Vooraf en tijdens het symposium zijn diverse videoverslagen gerealiseerd. Hier vindt u ze bij elkaar.

RTV Maas en Mergelland
uitzending 3 april 2017
Op weg naar het symposium (deel 1)
De kunstenaar Natascha Waeyen tevens organisator van het project Oogsten, en haar collega Marijke Stultiens, vertellen over hun voorbereiding op het komende Symposium, bij Wanda Reiff.
Raf Duijsens, Emily Magermans, Sam van Engelshoven , leerlingen van BS. St Jozef uit Oost-Maarland, kijken samen, hoe de kunstenaars zich voorbereiden op de presentatie van hun werk.

uitzending 10 april 2017
Op weg naar het symposium (deel 2)
De kunstenaars Claudia Volders,Titia Eggen, Nathalie Brans van het project Oogsten vertellen in dit deel over de voorbereidingen op het komende Symposium, bij Wanda Reiff.
Mede dankzij de inzet van leerlingen BS. St Jozef uit Oost-Maarland zien we hoe de kunstenaars zich voorbereiden op de presentatie van hun werk op 2de paasdag in Bemelen.

uitzending 8 mei 2017
Kunst Symposium Wolfshuis
Eerder stelden wij u een aantal kunstenaars voor dat deelnam aan het project Oogsten. In dit deel laten wij u het eindresultaat zien. In samenwerking met Wanda Reiff exposeerden deze kunstenaars hun werken in Wolfshuis

Yvette Jongen – Loods 0
Gepubliceerd op 12 april 2017
Making of Oogsten 2017 Educatieve deel Sfeerverslag
Een mini-sfeer-reportage over hoe de leerlingen van Basisschool St. Jozef Oost-Maarland hebben gewerkt aan de opnames van Kunstsymposium Oogsten.

Iris van der Ende en Yvonne Freckmann
gepubliceerd op 9 juni 2017
De stem van de Molen – montage

Deelnemende kunstenaars: Nathalie Brans | Claudia Breuer | Mireille Brouwer | Titia Eggen | Iris van der Ende | Yvonne Freckmann | Sabine Jacobs | Monique van Kerkhof | Gerrie LaudyMarijke Stultiens | Linda VerkaaikClaudia Volders | Natascha Waeyen

 

OOGSTFEEST & EXPOSITIE
Op zaterdag 15 april werd het Oogstfeest gevierd. Ook hier was iedereen van harte welkom.

Tijdens het paasweekend (16 en 17 april) werden de resultaten van deze week intensief samenwerken en onderzoek aan het publiek gepresenteerd. Het publiek kon zich laten gidsen en genieten van het werk, performances en muziek.

LOCATIE
Het Symposium vond plaats op binnen- en buitenlocaties in het gehucht Wolfshuis (Gasthuis – Bemelen) op het Plateau van Margraten. Bij Wanda Reiff – Contemporary Art.

Meer over SYMPOSIUM OOGSTEN vindt u via facebook.com/KunstsymposiumOogsten/