plateauKUNST archief

kunstroute plateau van Margraten voorgaande jaren

De kunstdagen op het Plateau van Margraten worden sinds 2006 jaarlijks gehouden en worden bezocht door meer en meer kunstliefhebbers. Aanvankelijk was het aantal locaties beperkt, maar dat is in de loop der jaren uitgegroeid tot een vijftiental plaatsen: allemaal in de unieke omgeving van het Plateau van Margraten. In boerderijen, schuren, zolders, ateliers, de molen en weilanden gelegen in een prachtig landschap, boomgaarden, kasteel, park en tuinen.

plateauKUNST 2022

Op zaterdag 27 en zondag 28 augustus 2022 vond de 16e editie van plateauKunst plaats.

Zet het laatste weekend van augustus 2023 alvast in uw agenda, want op zaterdag 26 en zondag 27 augustus 2023 vindt de 17e editie van plateauKunst plaats.

Deelnemers plateaukunst 2022

1 Gasthuis 20 – Wolfhuis

Marta Volkova en Slava Shevelenko
Ton Boelhouwer
Gladys Zeevaarders en Sophie Johns
Quinn Zeljak
Pleun Moons
Ton Oostveen


2 Gasthuis 75 – Wolfshuis

Susan Reijnders
Frans Budé, soundscape: Paul Devens

 

3 ’t Rooth 6

Ton Slits
Famke Storms

 

4 ’t Rooth 9

Claudia Volders
Darcy Neven

 

5 ’t Rooth 24

Klaus Dauven

 

6 Klein Welsden 23

Michaela Drecher
Henk Speth
Nieke Lemmens
Olivier Postmes


7 Gasthuis 55 – park

Krijn de Koning


8 Boomgaard Franse Steeg

Natascha Waeyen
Jose Fijnaut

9 Gasthuis 14 – blauwe huis

Rob Moonen
Jules Coumans
Ienke Kastelein*

 

10 Gasthuis 79 (van Tienhovenmolen)

Suzanne Bernhardt


11 Sibberkerkstraat 58 – Sibbe

Hans Bekkers
Loe In de Braekt
Bernadette Huibers
Elly Pingen
Ger Pirson
Joey Roberts
Roos Roberts

 

12 Dorpsstraat 78 Sibberhuis – Sibbe

Karin van Dam
Paul van Dijk
Markus Baldegger
Ben Leenen
Ray Moonen
Mathieu Knippenbergh
Dorine van der Ploeg

 

14 Lindenstraat 21 Terblijt

Nuria Maria
Yvonne Mostard
Titia Eggen

 

15 Lindenstraat 9 Terblijt

Juul Sadee
Ri-Jeanne Cuppens
Jan C.M.Peeters

Er is een catalogus gemaakt met informatie over alle deelnemende kunstenaars, deze is gratis verkrijgbaar op plateauKunst 2022.
Bekijk de catalogus online (ISSUU).

Wilt u op de hoogte blijven? Volg ons dan op Facebook en Instagram!

album plateauKUNST 2021

plateauKUNST 2021

Deelnemers plateaukunst 2021

Gasthuis 20 (Wolfshuis)

Joop Vugs
Juan Heurter
Milous Heunks
Maarten van den Berg
Bram Tackenberg
Kees Barten
Leida Wieland
Chequita Nahar
Leon Riekwell
Diana Ramaekers

Gasthuis 75 (Wolfshuis)

Hans Keuls
Stan Klamer
Rob Driessen
in wei Angeles Nieto

Gasthuis 14 (blauwe huis)

Monique Hoffman
Femke Habets
Merlin Kater
Nowah Kater

Boomgaard Franse Steeg

Jonathan Wanders
P.A.M. Crombach

Gasthuis 55 park

Leo Vroegindeweij
Clemens Maassen
Michel van Henten

’t Rooth 24

Leon Riekwell
Maarten van den Berg

’t Rooth 6

Claudia Volders
Nathalie Brans

Klein Welsden 23

Michaela Drescher
Henk Speth
Paul Drissen

Gasthuis 79 (Wolfshuis)

In de wei Jeroen Meijs
Van Tienhovenmolen
Kinderproject met Juan Heurter
en Milous Heunks

Sibberkerkstraat 58

Hans Bekkers
Loe In De Braekt
Elly Pingen
Ger Pirson
Theo van Keulen
Roos Roberts
Joey Roberts
Bernadette Huijbers

Dorpsstraat 78 Sibberhuis

Natascha Waeyen
Erik Croux
Jacqueline Machado de Souza
Ton Slits
Paul Drissen
Bert Loerakker
Lydia Schouten
Raph de Haas

Follyproject Architectuurstudenten
Zuyd Hogeschoolin gesprek met:

Daniël de Jong
Matthieu Bruls

Romantisch weitje (tegenover Roger Pinckers)

Mattanja Coehoorn

Lindenstraat 21, Terblijt

Ans Repkes
Hans Lemmen
Sanne Vaassen

album plateauKUNST 2021

Sjef Kusters over plateauKUNST 2021:

“KUNST IN EEN WARM BUBBELBAD”

Na een onvrijwillige stop in het rampjaar 2020 is Wanda Reiffs vijftiende editie van haar plateaukunst-galerie weer een feest van herkenning en ontdekkingen, vertrouwd en verrassend. Vooral ook is het “kunst in een warm bad van welkom” zo typeerde fan Philip Slangen het fenomeen Plateaukunst ooit, én, zo wil ik daaraan toevoegen,  in een bubbelbad vol liefde en passie

Plateaukunst is voor veel mensen de eerste serieuze kennismaking met beeldende kunsten. Maar omdat dat ‘serieuze’ is ingebed in een sfeer van hartelijkheid, gastvrijheid, ongedwongen ontmoetingen en een feestelijke, ontspannen Bourgondische sfeer gaat niemand met een bedrukt gevoel naar huis. Integendeel, wie eens kwam, komt weer, jaar na jaar. En vindt langzaam een eigen weg in die wondere wereld van de kunst.

Al toen Wanda Reiff in de jaren zeventig (van de vorige eeuw, moet ik erbij zeggen, dan klinkt het nóg langer geleden) in Aalbeek een galerie begon, bleek ze meteen een voorkeur te hebben voor het presenteren van de kunst van jonge kunstenaars, heel vaak gecombineerd met de werken van gevorderde collega’s, met naam en faam. Ook na Aalbeek, in de galerie aan de Rechtstraat in Maastricht, hield ze die formule vol. Beroemde Nederlandse, Duitse en Franse kunstenaars werden er, soms tot hun verbazing maar meestal met veel plezier, gekoppeld aan jonge Limburgse collega’s.

Tientallen Limburgse kunstenaars en andere afgestudeerden van de Maastrichtse academies, hadden bij Galerie Wanda Reiff hun debuut-tentoonstelling. En groeiden daarna door naar landelijke en internationale podia, galeries, musea, beurzen.

ONGEDWONGEN

Plateaukunst, nu een vaste norm en waarde in de kunst in Limburg,  begon klein, als een soort ‘house-warming-party’ toen Wanda in het Wolfshuis trok. Daarna was er een kunstroute over het Plateau van Margraten. Met presentaties in ateliers en woningen van kunstenaars en in de schuur van Wanda’s huis. De ongedwongen en gemoedelijke sfeer van toen  is nog altijd het charmantste kenmerk van Plateaukunst.

Kunstenaars, jong en oud, werken in de voorbereiding van Plateaukunst en tijdens het weekend van de openstelling met respect voor elkaar samen aan de opbouw en presentatie van hun werk. In de schuur van Wanda’s Wolfshuis, in oude stallen van het monumentale Sibberhuis en al die andere prachtige plekken waar Wanda welkom is met haar kunstenaars. Er worden locaties uitgezocht waar kunstenaars speciaal werk voor maken, men helpt elkaar met vervoer en het sjouwen en ophangen.

BORRELEND

Het Plateau is een evenement geworden waar menigeen naar uitkijkt. “Een borrelend feest. Als je dat hebt meegemaakt kun je er weer een tijdje tegen,” zegt Wanda die zelf ná de happening vooral een tijdje bekaf neerzijgt, maar ook alweer aan het denken is over de volgende editie.

Het landschap van het plateau wordt soms, niet nadrukkelijk betrokken bij de opzet van het kunstfestijn. Vooral de weilanden bij de Tienhoven Molen, de tuin in Terblijt en de boomgaard achter Wanda’s Gasthuis 20.  Maar nu is er ook een romantisch weitje bij de rotonde in Sibbe, de tuin van het Blauwe Huis Gasthuis 14 en het park achter Gasthuis 55. En in het gras van de boomgaard aan de Franse steeg, vanuit Gasthuis richting Bemelen, maakt de Duitse kunstenaar Ralf Witthaus een tekening met een maaimachine. Een perspectivische illusie. Neem je drone mee voor het perfecte plaatje.

LUCHTIG MUSEUM

Laat ik, voor deze jubileumeditie, twee van de 55 deelnemende kunstenaars wat nader toelichten: Joop Vugs, schilder, die al vanaf de eerste jaren van Plateau regelmatig meedoet. En Natascha Waeyen, zeker de laatste jaren present met haar tekeningen en volumes van volièredraad.

Natascha Waeyen, Midden-Limburgse nu in Maastricht wonend, maakt vooral werken van verzinkt volièregaas 13×13 mm. In het draadgebouw dat zij nu laat zien in het Sibberhuis, zijn zo’n honderd kleine vakjes verwerkt waarin tientallen uitneembare draadkubusjes van 13x13x13 cm staan, met op elke zijde gesoldeerde (getekende) voorstellingen. Zo is dit luchtige gebouw dus een soort museum voor de kubusjes, maar wel een museum waarin alles mag veranderen. Iedereen kan een kubusje ‘adopteren’ en thuis neerzetten of ophangen. Het zal steeds een andere aanblik bieden, door het licht en de schaduw, de overlapping van de lijntjes,  door het te kantelen en draaien. Het gaashuis zelf zit ook vol details, figuurtjes, gordijntjes.

Natascha vindt interactie tussen de toeschouwer en kunstenaar/kunstwerk van belang. Door een kubusje te adopteren raakt het werk verspreid in alle windrichtingen én Natascha wordt uitgedaagd steeds nieuwe kubusjes te maken.

Gaas geeft Natscha de mogelijkheid om volumina, vormen en lijnenspel te gebruiken, met een heel eigen aard. Voor groter werk, zoals de piramide op de rotonde Vlasstraat-Noorderbaan in Heythuysen gebruikte ze 254 stalen pijpen die worden verlicht middels een software-gestuurd programma.

INNERLIJK DRANG

Ook schilder Joop Vugs (Weert 1957, nu Bingelrade) is vaste gast bij Wanda’s Plateaukunst. Hij exposeerde al vaker in haar galerie in Maastricht. Joop  herinnert zich hoe zij daar zijn schilderijen-installatie, gemaakt in samenwerking met Ab Verheggen, combineerde met twee internationale grootheden, de onlangs overleden Christian Boltanksi en de ‘Neue Wilde’ Jiří Georg Dokoupil. En vooral de vriendschappelijke ontmoeting met die twee.

Joop doet graag mee in Wolfshuis, vooral ook uit respect voor Wanda die steeds maar weer zich vol overgave inzet voor de promotie van kunst. “De bezoekersaantallen, de intensiteit en de onverwachte leuke ontmoetingen tellen ook mee.

Joop, die met gezondheidsproblemen kampt, probeert iedere dag toch als ’t even kan aan het werk te gaan. “Het is die innerlijke drang om je creativiteit te uiten, bezig te zijn tot er iets ontstaat wat je nooit had kunnen bedenken, maar wat bezieling en betekenis heeft.” Hoe moeilijk en belastend het nu ook is, hij kan het niet laten, die drang dwingt.

Dat gevoel zal Wanda Reiff vast en zeker herkennen.

Sjef Kusters

plateauKUNST 2019

Deelnemers plateaukunst 2019

Gasthuis 20 (Wanda Reiff)
Hans Lemmen
Tirzo Martha
Ton Slits
P.A.M. Crombach
Ray Moon
Mick Moonen

Gasthuis 75
Jos van Wunnik
Jacques van Erven
Willibrord Nota
Frank Tubee

‘t Rooth 6
Morena Bamberger
Natascha Waeyen

Dorpsstraat 78 Kasteel Sibberhuuske
2de editie “follies” (studenten van de kunstacademie presenteren hun follies m.b.t. Navagne)
Rob van Avesaath, Rouke van der Hoek
Paul Drissen
Loek Grootjans
Jack Reubsaet
Paul Logister
Dave de Leeuw
Marianne Aartsen

Gasthuis 79 van Tienhovenmolen
Molenkunstspel voor kinderen o.l.v. Milous Heunks en Juan Heurter
Piet van der Linden

Lindenstraat 21 Terblijt
Han Rameakers
Sidi El Karchi
Sabine Jacobs

ATELIERS:

Klein Welsden 23
Henk Speth
Michaela Drescher
Caroline Koenigs

Sibberkerkstraat 58
Hans Bekkers
Loe In de Braekt
Roos Roberts
Joey Roberts
Ger Pirson

plateauKUNST 2018

deelnemende kunstenaars 2018

Gasthuis 20  (Wolfshuis – Wanda Reiff)
Joop Vugs
Jan C.M. Peeters
Perry Schrijvers
Linda Verkaaik
Natascha Waeyen

Gasthuis 75
Michael van den Besselaar
Romy Finke
P.A.M. Crombach

’t Rooth 6
Angeles Nieto
Peter van Mier

Sibberhuuske
Marta Volkova | Slava Shevelenko
Arno Kramer
Hans Kuijs
Mireille Brouwer
Ton Slits
Niek Hendrix
Pepijn Lambermont
Myriam Custers
Birgitta van Drie

audioperformance door OTOMAX (Paul Devens met Lars Den Hertog en Nika Schmitt).
presentatie van ontwerpen van “Follies” van Eerstejaars studenten van de opleiding Vormgeving van de Maastricht Academy of Architecture.

Lindenstraat 21 Terblijt
Siiri Spronken
Thomas Junghans

ATELIERS: 

Klein Welsden 23
Michaela Drescher
Henk Speth
Jos Berkers

Groot Welsden 48
Natascha Rieter

Sibberkerkstraat 58
Hans Bekkers
Loe In de Braekt
Ger Pirson
Elly Pingen

download de flyer

plateauKUNST 2017

deelnemende kunstenaars 2017

gasthuis 20
Anne-Marie van Sprang
Jacques Reubsaet
Toon Teeken
Kees Barten
Natascha Waeyen

gasthuis 75
Linda Verkaaik
Fienke Teeken
Arno Sijben

terblijt lindenstraat 21
Judith Boer
Andries Hoogenraad
Helena Hoogenraad
Linda Verkaaik

sibberhuuske
Miel Frissen
Renate Spee
Keetje Mans
Horst Keining
David Bade
Lucas Silawanebessy
Ton Slits
Hadassah Emmerich
Su Tomesen

´t rooth 6
Karin Wiertz
Alexa Meijerman

ATELIERS:

sibberkerkstraat 58
Hans Beckers
Roos Roberts
Loe in de Braekt
Elly Pingers

klein welsden 23
Jaqueline Machado de Souza
Michaela Drescher
Henk Speth

groot welsden 48
natascha rieter

album plateauKUNST 2016

plateauKUNST 2016

deelnemende kunstenaars 2016

gasthuis 20
benoit hermans
gerd verschoor
roy villevoye
norbert fiddelers

gasthuis 75
clemens maassen
sjoerd schwibettus

molen wolfshuis
bram tackenberg
rob van avesaath

terblijt lindenstraat 21
lydia schouten
ton slits
hank beelenkamp
ien lucas

sibberhuuske
pam crombach
fransje killaars
yvonne mostard
marcel willems
piet van der linden
jeroen van bergen
norbert grunschel

´t rooth 6
anne van den berg
michael krupp
titia eggen

ATELIERS:

sibberkerkstraat 58
hans bekkers
loe in de braekt
elly pingen
ger pirson
joey roberts
roos roberts
bernadette huijberts

klein welsden 23
henk speth
michaela drescher
aline thomassen

groot welsden 48
natascha rieter
sjra borsboom
rene claassen

album plateauKUNST 2016

plateauKUNST 2015

2015 (29 en 30 augustus)

Dit was de 10e editie en die gelegenheid werd aangegrepen door het gemeentebestuur van Eijsden-Margraten om Wanda te eren namens de koning. Voor haar verdiensten voor de professionele kunst in Limburg de afgelopen 40 jaar werd zij benoemd tot ‘Ridder in de orde van Oranje Nassau’.

Locatie Gasthuis 20 (Wolfshuis)
Wanda Reiff  / BIC multimedia
Lydia Schouten
Desiree Palmen
Carola Popma
Jack Reubsaet
BramTackenberg
Michel van Henten

Stand Zuiderlucht
Stand kunstboeken

tussen Wolfshuis en Welsderweg
participatory performance by Ienke Kastelein
Walking with chairs Wolfshuisvariations
14 stoelen en een overpad tussen wolfshuis en klein welsden
14 chairs and a crossroad between wolfshuis and klein welsden

Locatie ’t Rooth 6
Anne v.d.Berg
Ans Repkes
Jan Willms
Jacqueline Machado de Souza

Locatie Klein Welsden 23
Henk Speth
Michaela Drescher
Caroline Koenigs
Suzan Drummen

Locatie Groot Welsden 48
Natascha Rieter

Locatie Sibberkerkstraat 58 Sibbe
Hans Bekkers
Loe In de Braekt
Joey Roberts
Roos Roberts

Locatie Sibberkerkstraat 34 Sibbe
Angelika Douwes

Pluktuin, Torenweg 1
Pluktuin en terras

Locatie Sibberhuuske Dorpsstraat 78 Sibbe
Ton Slits
Rob Scholte
Jan Martens
Hans Lemmen
Sandra Hanckmann
Marijke Stultiens
Tine v.d. Weyer,
Klaus Dauven – binnenhof

Locatie Van Tienhovenmolen Gasthuis 79 (wolfshuis)
Nieke Lemmens
Ruud Simons

Locatie Terblijt Lindenstraat 21
Sander van Deurzen
Stan Klamer
PAM Crombach

album plateauKUNST 2015

plateauKUNST 2014

Gasthuis 20 (Wolfshuis)
Kees Barten
Nathalie Brans
Mireille Brouwers
Wim Claessen
Yvonne Mostard
Erik Habets
Klaus Dauven
P.A.M. Crombach
Ray Moon
Jack Reubsaet
Ton Slits
Hank Beelenkamp
Ingrid Breuers
P.A.M. Crombach
Ienke Kastelein
Hans van Lunteren
Han Rameckers
Natascha Waeyen

Gasthuis 75 (Wolfshuis)
Raph de Haas
Mimi Limpens
Joop Vugs
Milous Heunks
Juan Heurter
Kinderatelier
Jose Fijnaut, Maria Stams
Koppig Limburg
Kunstcafé
Muziek: ROOF, Margraten

Gasthuis 79 (Wolfshuis)
Van Tienhovenmolen
Jan C.M. Peeters

’t Rooth 6
Sabine Jacobs
Herma van den Heuvel
Rob Moonen
Desiree Palmen

Klein Welsden 23
Henk Speth
Stan Klamer

Groot Welsden 48
Keramiekgalerie
Natascha Rieter

Dorpsstraat 78,
Sibberhuuske
Jacques van Erven
Marte Hameleers
Jeroen Hofhuisen
Fred Houben
Rene van Keeken
Nieke Lemmens
Fon Nijssen
Vincent van Oyen
Diana Ramaekers
Lydia Schouten
Fienke Teeken
Claudia Volders
Phil Vroemen
Gregor Wintgens
Rob van Avesaath
Marliz Frencken
Michel van Henten
Ray Moon
Xander Spronken
Frank Tubee

Lindenstraat 21
Terblijt
Sabine Lintzen
Vera Hilger
René Korten
Michael Krupp
Gerrie Laudy
Kim Zwarts

Sibberkerkstraat 58
Hans Bekkers
Loe In de Braekt
Elly Pingen
Gerry Pirson

Sibberkerkstraat 34
Angelika Douwes

Pluktuin, Torenweg 1
Jos Berkers
Marianne v.d. Bolt
Gaby Kersten
Magdalena Peltzer
Lisette Wansink

album plateauKUNST 2014

plateauKUNST 2013

Gasthuis 20 (Wolfshuis)
Hans van Hoek
Ton Slits

Gasthuis 75 (Wolfshuis)
Han Rameckers
Fienke Teeken
Sylvie Macias Diaz
Rob Moonen
in de wei
P.A.M. Crombach
Frits van Roon
Michel van Henten
Frank Tubee
Johannes van Wetering
Kunstcafé

Gasthuis 79 (Wolfshuis)
Van Tienhovenmolen
Jan C M Peeters
Rob van Avesaath
Gerrie Laudy

’t Rooth 6
Anne van den Berg
Lydia Schouten
‘Receiving the Spirit’

Klein Welsden 23
Henk Speth
Michaela Drescher
Hans Lemmen

Lindenstraat 21
Terblijt
Xander Spronken
Desiree Palmen
Guusje van Noorden
Gerard Schuwirth
zondag 1 sept
11.30 – 12.15 uur
koffieconcert met Rauf Berman,
viool en
Vasilis Mantudis,
accordeon

Groot Welsden 48
galerie Natascha Rieter
Keramiek van ver weg
Antje Scharfe (Berlijn,D)
Martin Möhwald (Halle,D)
Mike Wisner (USA)

Sibberkerkstraat 58
Hans Bekkers
Theo van der Keulen
Wim Geeven
Loe In de Braekt

Sibberkerkstraat 34
Angelika Douwes-Dings
Gaby Kersten

Pluktuin, Torenweg 1
Fred Voigtmann
Judy Cerfontaine

album plateauKUNST 2013

plateauKUNST 2012

Gasthuis 20 (Wolfshuis)
Nathalie Brans
Ton Slits
Gerard Schuwirth
Jack Reubsaet
Vera Hilger
Guusje van Noorden
Hank Beelenkamp
Michel van Henten

Gasthuis 75 (Wolfshuis)
Suzan Drummen
Stan Klamer
Nicole Suijkerbuijk
Gregor Wintgens
Kunstcafé

Gasthuis 79 (Wolfshuis)
Van Tienhovenmolen
Milous Heunks
P.A.M Crombach

’t Rooth 6
Andy Bik
Nina Haveman

Klein Welsden 23
Henk Speth
Leo Speth
Michaela Drescher

Groot Welsden 48
Keramiekgalerie
Natascha Rieter

Sibberkerkstraat 58
Hans Bekkers
Loe In de Braeckt
Theo van Keulen

Sibberkerkstraat 34
Angelika Douwes-Dings

 

album plateauKUNST 2012

plateauKUNST 2011

Gasthuis 75+20 (Wolfshuis)
Marliz Frencken
Rod Summers
Mireille Brouwer
Marc Truyen
Ton Slits
René Korten
Tanja Ritterbex
Frank Tubee

Gasthuis 79 (Wolfshuis)
Van Tienhovenmolen
Natascha Waeyen
Ray Moon

Zaterdag 17 sept.en
Zondag 18 sept.:
15.00 u Performance
Zelinda Meli
Hildegard Moonen
Natascha Waeyen
Zondag 18 sept.:
16.00 u optreden:
Los Dansing Queenc

’t Rooth 6
Michaela Drescher

Klein Welsden 23
Henk Speth
Caroline Koenigs

Groot Welsden 48
Keramiekgalerie
Natascha Rieter
Joop Crompvoets
Natascha Rieter
Hein Severijns
René Claassen

Sibberkerkstraat 58
Hans Bekkers
Lou In de Braeckt
Bernadette Huijbers
Guus Pisters

Sibberkerkstraat 34
Angelika Dings